Bevægelsesuskarphed

Hmmm… noget af et ord, bevægelsesuskarphed. Men det siger det hele. Med dit kameras lukkertid kan du styre, om et billede med bevægelse i skal står skarpt eller, om man skal kunne se bevægelse i billedet.

Det tekniske

Lukkertiden styres ved hjælp af et gardin (typisk en spaltelukker), der åbner for at lukke lys ind til billedchippen.

Spaltelukker

Lukkertiden er et udtryk for, hvor længe lukkeren er åben. Hvis du formindsker lukkertiden et trin (fra fx 1/125 sek. til 1/60 sek.), halveres den tid, lukkeren er åben. Forøger du lukkertiden et trin (fra 1/60 sek. til 1/125 sek.), fordobles den tid, lukkeren er åben.

Det lukkertidsprioriterede program på dit kamera sørger for at vælge en blænde, der sammen med den lukkertid, du har valgt, giver en korrekt eksponering. Når du vælger en hurtig lukkertid som fx 1/1000 sek., vælger dit kamera en stor blændeåbning (fx f/5.6). Hvis du derimod vælger en langsom lukkertid (1/30 sek.), vælger kameraet en lille blændeåbning – som fx blænde f/22.

Når du vælger lange lukkertider skal du være opmærksom på, at du måske ikke kan holde kameraet i hånden uden, at billedet bliver rystet. En tommelfingerregel siger, at din korteste lukketid maksimalt skal svare til den valgte brændvidde. Men du skal selvfølgelig anvende denne regel vær kreativt!

Bevægelsesuskarphed

Bevægelsesuskarphed opstår, når lukkeren arbejder for langsomt i forhold til motivet. Forestil dig en gynge, der gynger frem og tilbage. Hvis du vælger en lukkertid på fx 1/15 sekund, vil gyngens bevægelse blive tværet ud – den når at bevæge sig, mens lukkeren er åben.

Vælger du derimod en lukkertid på 1/1250 sekund, vil gyngen ikke kunne nå at bevæge sig, mens lukkeren er åben – gyngens bevægelse bliver frosset fast.

Når det så er sagt, skal du som fotograf være opmærksom på, at den valgte lukkertid påvirker blændeåbningen, så du ender med en korrekt eksponering. Lukkertiden påvirker blænden på denne måde:

Når lukkertiden er… … bliver blænden… … og bevægelse…
hurtig (fx 1/1250 sek.) stor (fx f/2.8) fryses.
langsom (fx 1/10 sek.) lille (fx f/22) bliver uskarp.

Hvis du ikke kan få den ønskede lange lukkertid, kan du købe ND-filter (Neutral Density), som med en grå tone medvirker til at dæmpe lyset.

Her er nogle eksempler på, hvordan lukkertiden har påvirket bevægelsen i billedet.

1/800 sekund - f/4.5

1/200 sekund - f/8

1/50 sekund - f/18

1/10 sekund - f/30

This entry was posted in Fototips and tagged , .

One Trackback

  1. By P… som i program… on 5. januar 2012 at 17:19

    […] frem mod øget kreativitet. Du kan læse mere om  de kreative programmer A (blændeprioriteret), S (lukkertidsprioriteret) og det ultimative M (manuel). This entry was posted in Fototips and tagged Blænde, Lukkertid, […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.