Det gyldne snit

Det gyldne snit har sin oprindelse i den oldgræske kultur og har været anvendt i århundrede af de store malere. Selveste Leonardo da Vinci forskede i fænomenet og mente, at det gyldne snit ligger til grund for menneskets proportioner. Du kender sikkert Den Vetruvianske Mand. Han er da Vincis beskrivelse af menneskelige proportioner. Læg nøje mærke til, hvor cirklen skærer linjen i firkanten – det gyldne snit.

Hvis du deler en linje i to, kan det gyldne snit defineres på den måde, at den korte del forholder sig til den lange del, som den lange del forholder sig til helheden. Forsimplet kan det gyldne snit angives med disse talværdier.

Princippet kan vi overføre til en billedflade:

I din søger eller på din skærm på kameraet har du måske et gitter. Den vil ligne ovenstående, blot vil den ofte være inddelt i tredjedele. Det skal du huske at tage højde for, hvis du vil ramme det gyldne snit nøjagtigt.

Her er nogle eksempler på billeder med hovedmotivet i det gyldne snit.

Det gyldne snit, stående format

Det gyldne snit, liggende

This entry was posted in Fototips, Mine billeder and tagged , .

One Trackback

  1. By Klassiske kompositioner on 29. december 2011 at 21:46

    […] billeder komponeret efter nogle af de såkaldt klassiske kompositionsregler. Eneste undtagelse er det gyldne snit, der er beskrevet andet steds. Urolig trekant Rolig trekant Cirkel Diagonal Lodrette linjer […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.