Du Gamle Måne…


The Moon, a photo by Ole G. on Flickr.

Jorden har én eneste naturlig satellit: Månen. Den har fascineret mennesket lige så længe, vi har eksisteret som art, og den påvirker livet på Jorden mere, end man lige skulle tro. Tidevandet i havene skyldes primært månens tiltrækningskraft og så en række forhold i verdenshavene.

Navnet på satellitten lægger til grund for ord som måned og mandag. På fransk hedder mandag Lundi – afledt af ordet Luna, som er måne på latin. Det germanske ord “måne” er beslægtet med det latinske “mensis”, som vi finder i ordet menstruation. Det gamle ord lune (sindstilstand) og det engelske lunatic (tosset) er begge relateret til det latinske ord Luna. Så jo… månen fylder en del i vores hverdag.

Her ser du et af mine billeder af månen. Det er taget den 15. april 2011, 3 dage før fuldmåne. Billedet er taget med et zoom-optik, der har en maksimal brændvidde på 200 mm. Så selv om glasset er rullet ud til maksimal brændvidde, fylder månen altså ikke meget på billedet. Det er derfor beskåret temmelig kraftigt.

Her kan du se billedets Exif-data:

EXIF Værdi
Blænde f/5,6
Lukkertid 1/200 sekund
ISO 100
Brændvidde 200 mm (300 mm)
Eksponeringsprogram Manuel
Lysmåling Spot
Kamera Nikon D7000
Optik Nikkor AF-S 18-200mm VRII 1:3.5-1:5.6

Du får det bedste resultat, hvis vælger en hurtig lukkertid, så lille ISO som muligt og sætter kameraets lysmåling på spot. Når bruger spot-måling, måler kameraet kun lyset fra månen og ikke fra den omkringliggende himmel.

Når du tager billeder af månen, skal du også være opmærksom på tidspunktet. Hvis du vil have tydelige detaljer af månens overflade, skal du vælge et tidspunkt, hvor det ikke er fuldmåne. Fuldmånen giver samme effekt, som når du tager billeder med flash monteret ovenpå kameraet. Der er lys, jovist, men det er hårdt og fladt.

God månejagt 🙂

This entry was posted in Fototips, Mine billeder.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.