GPS-koordinater på billeder

De seneste år har jeg eksperimenteret lidt med at få lagt GPS-koordinater på mine billeder. Jeg var begejstret over, at man på Flickr kan se, hvor billedet er taget. Selvfølgelig har jeg fumlet lidt rundt med manuelt at placere billederne på et kort, men det er ikke sjovt i længden.

I dette indlæg vil jeg skrive lidt om de erfaringer, jeg har med at få lagt GPS-koordinater på mine billeder.

For et par år siden købte jeg en GPS-tracker (iBlue747), som jeg skulle bruge på vores 3 ugers ferie i USA i 2009. Den virkede sådan set fint nok, blot holdt den ikke strøm særligt længe. Da vi kørte rundt i USA, skulle den have strøm hver aften. På positivsiden skal lige siges, at iBlue747 kan lades op via et 12 volts strømstik i bilen.

iBlue747

For at få overført GPS-data til billederne skulle jeg først hente data ud af GPS-trackeren. Det skete via en brugergrænseflade, som jeg aldrig blev helt gode venner med. GPS-trackeren forbindes til pc’en med et USB-stik, men på startbilledet refererer de til COM-porte – lidt forvirrende.

Startsiden i det medfølgende program

Så jeg brugte den egentlig ikke så flittigt efter vores hjemkomst fra USA.

Sidste år i Indien præsenterede en af mine kolleger mig så for Sony GPS-CS3KA. Den kører på et enkelt AA-batteri og kan holde i 1½ dags tid. Fordelen ved denne GPS-enhed er, at man kan lægge sit SD-kort ind i den og så lade enheden matche dine billeder med de lagrede GPS-koordinater.

Indrømmet: Jeg var lidt betænkelig, første gang jeg brugte den. Men det spillede fint. Så fint, at Pia kunne tage en Sony GPS-CS3KA med ned til mig, som jeg havde bestilt til levering i Danmark.

Sony GPS-CS3KA

Den virkede helt fint på vores to ugers ferie i Indien. Opstartstiden er fornuftig, der følger et praktisk etui med – ja, den var et godt køb. Jeg skulle blot huske at lade batterier op og fodre den fra tid til anden.

Nu har jeg købt nyt kamera, og jeg ofrede også et nyt SD-kort med plads til 32 Gb. Vil Sony GPS-CS3KA æde det store kort? Næh nej, absolut ikke.

Heldigvis kan man matche billeder med GPS-koordinater via et prgram, der fungerer meget bedre end det, jeg skrev om ovenfor. Men idéen går lidt af, når det bliver så bøvlet.

En anden mulighed er at købe Nikon GP-1 – en GPS-enhed, der skriver GPS-koordinater til billederne i takt med at man optager dem. Smart, men den bruger kameraets batteri. Det bør vel ikke være noget problem, så længe det gode danske vejr ikke bliver arktisk. men nu skal jeg til Grønland i starten af marts. Og ærlig talt, så er jeg ikke begejstret for at bruge kameraets batteri til noget som helst andet en at tage billeder. Så det bliver Sony GPS-CS3KA, der kommer til at gøre turen til det kolde nord. Uanset hvor besværligt, det bliver at skrive GPS-koordinater på de billeder, jeg optager.

Har du erfaringer med foto og GPS? Så lad høre fra dig…

This entry was posted in Grej og Udstyr.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.