HDR – med iPhone

HDR (High Dynamic Range) er et af buzz-ordene i fotografi for tiden. HDR bruges til at komme ud over det faktum, at et kamera ikke kan dække så store forskelle i kontrast som det menneskelige øje kan.

Teknikken består i at tage to eller flere billeder af samme motiv ved forskellige eksponeringer (fx -2EV, -1EV, 0EV, +1EV og +2EV). Derefter stikker du billederne sammen i Photoshop og får alle de lyse områder med i billedet samtidig med, at du får alle skyggeområderne med. Der er skrevet mange artikler om emnet, men det jeg vil komme ind på her, er HDR med iPhone.

Det er muligt, at et almindeligt D-SLR ikke kan dække samme kontrastområde, som øjet – men iPhone kan SLET IKKE! Heldigvis kan du med iPhone 4 stille kameraet til HDR. Og det hjælper altså billedet lidt på vej.

IMG_0346 by Ole G.
Uden HDR, a photo by Ole G. on Flickr.

I går var jeg ude at gå en spontan tur på Vestvolden, og mit kamera lå hjemme (ikke smart!). Udsigten fra toppen af en kaponiere betog mig i den grad, at jeg fiskede min iPhone op af lommen. Første skud var ikke godt. Himlen var brændt totalt ud, som du kan se af det første billede.

Så slog det mig, at min kameraet i min telefon kan indstilles til HDR. Det måtte jeg da lige prøve. Og straks blev resultatet noget bedre. Hvor himlen før brændte ud, var der nu samme tegning i himlen, som i vandet. Og kontrasten er også blevet lidt hårdere.

Uden HDR by Ole G.
Med HDR, a photo by Ole G. on Flickr.

Så selv om du er uden dit normale kamera er alt håb ikke ladt ude, hvis du har din trofaste mobiltelefon i lommen 🙂

God fotojagt!

This entry was posted in Fototips and tagged , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.