Hvad er ligheden mellem en vandhane og det at tage billeder?

I går havde jeg en snak med min dejlige svigerdatter, Louise, om blænde og lukkertid. Her brugte jeg metaforen en vandhane til at beskrive sammenhængen mellem de to.

Betragt blænderen som vandhanens åbning og vandhanens håndtag som lukkeren. Sammen med ISO giver den rigtige kombination af blænde og lukkertid den korrekte eksponering.

Hvis du lukker op for vandet i en given tid, kan du styre, hvor meget vand der kommer ud, ved at justere på vandhanens åbning. På samme måde kan du styre, hvor meget lys der kommer ind gennem dit optik ved at justere blændeåbningen. Stor åbning (på vandhane og optik) giver meget vand hhv. lys — og lille åbning giver mindre mængde begge steder.

Og ved en given åbning på vandhanen kan du igen styre, hvor meget vand der skal komme ud af vandhanen, ved at åbne i kortere eller længere tid. Det svarer til lukkeren i dit kamera: Hurtig lukkertid lukker lidt lys ind, og langsom lukkertid lukker mere lys ind.

Jeg håber, du med disse ord, har fået et andet billede på, hvordan blænderen og lukkeren arbejder sammen om at levere lys til dit kameras billedchip.

Ha’ en dejlig søndag 🙂

This entry was posted in Fototips and tagged , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.