Hvad skal man skyde i – RAW eller JPG?

Er du i tvivl om, hvilket filformat du skal skyde i, RAW eller JPG? Er du usikker på, hvad forskellen er på de to formater? Hvis du svarer ja til disse to spørgsmål, kan du måske blive afklaret ved at læse videre.

Den helt overordnede forskel på de to formater er, at RAW-filen indeholder de rå billededata, som du efterfølgende skal behandle i fx Lightroom eller Photoshop for at få det færdige billede. JPG-billedet derimod er kameraets fortolkning af de rå billedata – her sker billedbehandlingen med andre ord inde i dit kamera. Du kan altså betragte RAW-filen som et digitalt negativ.

Dynamisk spillerum og farvedybde

Med RAW-formatet får du en hel del forærende, men det har sine omkostninger. På plussiden vil jeg fremhæve et større dynamisk spillerum (du kan hive 2-3 blændetrin mere ud af en RAW-fil end af en tilsvarende JPG-fil). Med RAW-filen har du også en større farvedybde på 16 bit i modsætning til JPG-filens 8 bit.

Hvidbalance

Når du skyder i RAW, behøver du strengt taget ikke bekymre dig om hvidbalance. Den kan du indstille i efterbehandlingen helt uden at miste billeddata.

På en rejse for et par år siden havde jeg ved en fejl fået indstillet hvidbalancen til overskyet. Det gav alle billeder et unaturligt varmt indtryk. Heldigvis var det en smal sag at ændre hvidbalancen, for jeg skød billederne i RAW.

Størrelse og hastighed

Intet i verden er gratis, så det koster som sagt at skyde i RAW. Dit kamera er længere tid om at gemme et RAW-billede ganske enkelt, fordi filen er 3-4 større end en tilsvarende JPG-fil. Så hvis du skyder kontinuerlige optagelser, kan dit kamera hurtigt få åndenød, hvis du optager i RAW. Det stiller også større krav til plads på dit CF- eller SD-kort, når du skyder i RAW. På den anden side er priserne på kort faldet tememlig meget de seneste år.

JPG-billedet er hurtigere at gemme, fordi data i billedet er blevet komprimeret. Selv når du gemmer i bedste opløsning, bliver dit billede komprimeret. Med tab af kvalitet til følge.

Efterbehandling

Og når du skyder i RAW, slipper du altså ikke for at skulle efterbehandle dine billeder. Det stiller altså krav til, at du har en computer, der kan er kraftig nok til at behandle de store datamængder, som en RAW-fil indeholder. Du skal ydermere have et program som fx Lightroom eller Photoshop til at “fremkalde” dine billeder i.

Men igen: I forhold til JPG-billeder har du bedre mulighed for at efterbehandle dine RAW-billeder uden tab af kvalitet.

En slags konklusion

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, hvad angår valget mellem RAW eller JPG. De fleste kompaktkameraer tilbyder slet ikke muligheden for at gemme i RAW, og de leverer ganske tilfredsstillende resultater.

Jeg ser muligheden for at skyde i RAW som en mulighed for mig til at opnå fuld kontrol over billedet. Det er mine justeringer i efterbehandlingen, der skaber det færdige billede – ikke kameraets fortolkning af billeddata.

Valget er altid dit. Du skal altså kort sat afgøre, om du vægter kontrol og flere rådata over hurtighed og bekvemhed.

Jeg håber, at du med dette indlæg har fået klarhed over fordele ved de to filformater – RAW og JPG.

Tak fordi, du læste med 🙂

This entry was posted in Fototips and tagged , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.