Lightroom – import

På min tur til Grønland blev jeg udsat for undervisning i Adobe Lightroom. Jeg har tidligere haft installeret en prøveversion, men kunne ikke helt se fidusen. Så jeg fortsatte med ACDSee Pro 3 til organisering og Photoshop Elements 9 til billedbehandling.

Med Lightroom kan jeg nu organisere mine billeder og foretage langt størstedelen af billedbehandlingen i ét program. Kun når det kommer til virkelig krævende billedbehandling, skifter jeg til Elements (fx Photomerge, arbejde i lag og dybdegående retouchering). Ellers foregår arbejdet med billederne i Lightroom.

En sideeffekt ved Lightroom er, at det egentlig kalder på, at du som fotograf skyder i RAW. Lightroom kan sagtens håndtere JPG-filer, men RAW-konverteren er bare noget af det bedste, jeg længe har oplevet. Så nu skyder jeg i RAW.

I dette indlæg vil jeg ikke holde nogen lovprisningstale for Lightroom. Du kan selv prøve den af ved at hente en prøveversion. Senere vil jeg dele mine erfaringer med programmet med fokus på mit workflow.

Mulighederne for import i Lightroom er legio. Du vælger den måde, der passer dig – her får du min måde at gøre det på.

Mappestruktur i lightroom

Jeg arbejder på en pc, der kører på Windows 7. Mine billeder ligger således i mappen Billeder under mit brugernavn. I mappen Billeder har jeg undermapper til billeder fra min iPhone, eksporterede billede fra Lightroom og diverse downloads fra nettet, som jeg bruger i forskellige sammenhænge. Mine “rigtige” billeder har jeg placeret i en undermappe, der hedder Billedarkiv. I denne mappe har jeg en struktur, hvor jeg gemmer mine billeder i datoorden i mapper for hvert år.

Når jeg importerer til Lightroom, sætter jeg mit kort fra kameraet i kortlæseren og starter import. Jeg bruger disse indstiller, når jeg importerer:

File Handling

Render Previews: Minimal.
Don’t Import Suspected Duplicates: Checked. Funktionen giver mig mulighed for at skyde billeder et kort, importere, skyde videre og så blot importere nye skud.
Make a Second Copy To: Unchecked. Jeg håndterer backup udenfor Lightroom.

File Renaming

Rename Files: Unchecked. Jeg beholder kameraets navngivning.

Apply During Import

Develop Settings: None. Du har mulighed for at foretage billedbehandling som fx Lens Correction i forbindelse med import. Jeg venter til senere. [Opdatering 10/8 2011] Jeg sørger for, at mine billeder ved import bliver kalibreret efter optik-profilen. Til det formål har jeg gemt en preset, som jeg kalder ved import. [Opdatering slut].

Metadata: Her indsætter jeg mit navn i IPTC-oplysningernes afsnit om copyright.
Keywords: Her taster jeg de fælles keywords ind, der gælder for alle billeder i importen.

Destination

Into Subfolder: Checked. Ja tak. Med disse indstillinger havner mine billeder i mapper som fx 20112011-03-25.
Organize: By date.
Date Format: År/År-måned-dato.

Et tryk på knappen Import bringer billederne fra kortet over på min pc og ind i Lightrooms katalog.

Har du erfaringer med Lightroom, som du vil dele? Jeg hører gerne om dem 🙂

–oo0oo–

Du kan finde oversigt over de genvejstaster, jeg oftest bruger på denne side.

This entry was posted in Lightroom and tagged , , , , .

One Trackback

  1. By Lightroom – den første gennemgang on 30. december 2011 at 15:35

    […] et tidligere indlæg har jeg skrevet om, hvordan jeg importerer billeder til Lightroom. I dette indlæg vil jeg skrive […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.