Lokale reparationer i Lightroom

I Lightroom har du to muligheder for lokale reparationer: Clone og Heal. Du kender sikkert funktionerne fra fx Adobe Photoshop Elements. Men hvad er forskellen på de to værktøjer, og hvornår kan du med fordel bruge det ene frem for det andet?

Clone sammenlignet med Heal

I Elements kan du bruge clone stamp, hvis du skal fjerne en luftledning, en mast eller andre generende elementer i dit billede. Du kan bruge samme funktion i Lightroom. Langt hen ad vejen fortrækker jeg Heal i Lightroom. Det hænger sammen med, at Heal regner sig frem til, hvordan farve og teksturen i området skal være. Clone derimod kopierer slet og ret et område til et andet.

Hvis du har støv på din censor, vil alle de billede du tager, have støvkorn de samme steder. Her kan du med fordel bruge Heal på et af dem og så synkronisere reparationen til de øvrige billeder. På den måde kan du meget hurtigt få repareret en anseelig mængde billeder.

Brug af funktionerne

For at komme til at bruge funktionerne Clone eller Heal kan du trykke på Q fra Library. Så kommer du direkte ind i Develop-modulet med Spot Removal aktiveret. Vælg nu mellem Clone eller Heal og juster cirklen, så den passer til det, du skal reparere:

Spot Removal-værktøjet

Brug af Heal

Dette billede lider under en masse støvkorn. Her vil det være oplagt at bruge Heal-værktøjet.

Jeg har valgt en passende størrelse cirkel og klikket på støvpletterne en ad gangen. Du ser her før og efter billedet. Det er enkelt og lige til. Efter end arbejde, skal du trykke på Done eller Q igen.

Clone

Clone virker på den måde, at du – efter at have aktiveret Spot Removal-værktøjet og har valgt Clone – starter med at holde musen over den plet, du vil klone væk. Hold nu venstre musetast nede og træk væk fra pletten. Nu kopierer du målet for dit træk ind over pletten. Som du kan se af dette billede, skal man arbejde lidt mere med værktøjet for at få samme effekt som med Heal-værktøjet:

—oo0oo—

Du kan finde oversigt over de genvejstaster, jeg oftest bruger på denne side.

This entry was posted in Lightroom and tagged , , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.