Nyt D-SLR… og hvordan kommer du igang med det?

Jeg har for nylig købt mig en ny makker: Et Nikon D7000. Et virkelig dejligt stykke værktøj. Da jeg fik kameraet, gik jeg straks igang med at knipse løs. Lige indtil det slog mig, at det nok ikke var den bedste måde at lære en ny makker at kende. Og hvis man så lige kommer ind i den mystiske verden, som D-SLR består af? I denne blog kan du læse mit bud på, hvordan du bedst kommer igang med dit nye D-SLR.

Udtryk og forkortelser

Den fotografiske verden består af et utal af forkortelser og udtryk. Her får du lige et par stykker:

Forkortelse Betydning
D-SLR Digitalt spejrefleks (Digital Single Lens Reflex). Din nye bedste ven 🙂
ISO International Organization for Standardization. Egentlig ISO 12232, som beskriver standarden for en analoge films eller et digitalkameras lysfølsomhed.
Blænde Et udtryk for den åbning i dit optik, hvor lyset kommer ind igennem. Tallet (fx f/8) er en brøk. Jo højere tal, des mindre åbning (fx f/22). Og omvendt: Jo lavere tal, des større åbning (fx f/2.8).

Manualen

Et rigtig godt sted at starte i bekendtskabet med dit nye D-SLR er manualen. Og ja, jeg ved godt, at manualer normalt ikke er det fedeste at læse, men du kan altså få en masse god viden om din nye buddy ved at læse manualen.

Du kan finde masser af hjemmesider, der beretter side op og side ned om dit nye kamera. Ulempen er bare, at disse sider som ofte “fortolker” manualen. De beretter med andre ord om, hvordan de synes, du skal opsætte menuerne i dit kamera. Og det kan såmænd være nyttigt nok. Men før du begynder at skrue på knapperne i dit kamera, synes jeg, at du skal vide, helt præcis hvilken funktion de har – hvad de forskellige menupunkter gør for dig som fotograf. Og her kan kun manualen hjælpe.

Lær at se

Det lyder banalt, at du skal lære at se. Men med de ord mener jeg, at du som nybagt fotograf skal lære at se verden på en anden måde. Du skal til at tænke i billeder. Overskriften kunne også have været komposition, for med de grundlæggende kompositoriske “regler” på rygraden, vil du opleve, at dine skud bliver meget bedre.

Styr på teknikken

Fotografi er græsk og betyder at male med lys. Lyset kommer ind gennem dit optik og bliver aflejret på chippen i dit kamera for derefter at blive gemt på dit SD-kort. Det er nu ikke den teknik, du skal have styr på. Det er teknikken omkring blænde, lukkertid og ISO. De tre faktorer, der vil give dig den korrekte eksponering. Når du har lær de tre komponenter at kende – lært, hvad du kan opnå ved at justere dem, er du på rette vej mod din personlige udtryksform.

Skyd løs – og del dine billeder!

Og så gælder det ellers bare om at skyde løs og lære af sin billeder. Hav kameraet med dig over alt og fyr billeder af i en lind strøm. Det er heldigvis gratis – du sletter bare de billeder, du ikke synes om.

Med diverse online-tjenester kan du dele dine billeder med venner og familie – ja sågar med vildt fremmede. Du får mulighed for at få kritik til dine billeder, høre andres mening om dem. Og så får du også mulighed for at kigge på andres billeder, måske lure et par tricks eller to.

Selv bruger jeg Flickr, men SmugMug, Picasa og Zenfolio er også muligheder.

Tillykke med dit nye kamera og god fotofornøjelse.

Tilføjelse 19. januar 2011:

Auto – Den Grønne Knap

Kommandohjul Nikon D7000

Før du begiver dig ud i alle kroge af dit kameras næsten endelsøse indstillingsmuligheder, kan du høste god erfaring ved at bruge kameraets auto-funktion: Den Grønne Knap. Her får du mulighed for at koncentrere dig om motivet, mens kameraet gør alt det besværlige arbjede med valg af ISO, blænde og lukkertid, ja sågar aktivering af flash.

Normalt mener jeg ikke, at Auto-funktionen giver dig de bedste betingelser for kontrol over det færdige resultat. I stedet plejer jeg at anbefale de blænde- eller lukkertidsprioriterede prohgrammer. Men Auto er faktisk rigtig god, når du skal blive dus med dit kamera. Det er også en god funktion, hvis du lige skal se, hvordan kameraet fortolker et bestemt motiv: Altså den kan være god at tage ved lære af.

Så som nybagt ejer af et D-SLR: Tøv ikke med at bruge den grønne knap, men husk også at udforske de kreative muligheder, du har med de andre indstillinger.

Hvordan er du kommet igang med dit nye D-SLR?

This entry was posted in Fototips.

One Trackback

  1. By Er du ny med digitalt spejlrefleks? on 30. december 2011 at 18:02

    […] skrevet en artikel om det at være ny inden for fotografering med digitalt spejlrefleks – læs artiklen her. Hvis du har mod på at læse på engelsk, kan du finde en temmelig omfattende artikel på Digital […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.