Rypejagt i Grønland

I Grønland lever en eneste vild hønsefugl, fjeldrypen (aqisseq på grønlandsk, Lagopus muta på latin). Det er en fugl på størrelse med en fed due eller en lille høne.

DSC_1782 by Ole G.
A photo by Ole G. on Flickr.

Om vinteren er dens fjerdragt hvid og om sommeren broget. Den er med andre ord ganske godt sløret, og det har den brug for. Det er en fugl, der ofte lader mennesker komme ganske tæt på. De lokale i Kangerlussuaq påstår, at fuglen er så dum, at den som flokdyr lader adskillige i flokken blive skudt, før en af dem reagerer på faren.

Da vi besøgte gletcher Russel, kom en lille flok på 10 individer flyvende og landede på fjeldet bag os. Naturfotografen, Morten Hilmer, og jeg sneg os ind på flokken. Jagten indebar skjul bag store sten, kryben og snigen. Ganske spændende. Jagten resulterede i en masse billeder, hvoraf de to her i indlægget blev de bedste. Mit grej (Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX) gjorde, at jeg var nødt til at beskære billederne vel hjemme på vandrehjemmet. Ryperne ville alligevel ikke lade mig komme så tæt på 🙂

DSC_1807 by Ole G.
A photo by Ole G. on Flickr.

Et lille kuriosum: På Restaurant Roklubben i Kangerlussuaq smagte jeg rypesnaps. Den fremstilles på udtræk af det tørrede indhold fra rypernes kro. Det var en velsmagende og sødlig snaps.

This entry was posted in Mine billeder and tagged , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.