Skarphed med high pass-filter

I går sad jeg og rodede med et makrobillede af en hosta, som jeg ikke rigtig kunne få til at virke. Jeg sytes ikke, at skarpheden i Lightroom gav mig det, jeg ønskede. Så kom jeg til at tænke på, at man kan bruge high pass-filter til at give skarphed. Og det gav mig lige det, jeg søgte. Her er billedet – nedenfor kommer en forklaring på, hvad jeg gjorde ved billedet i Photoshop.

Hosta (Funkie)

Jeg startede med at justere lys og tone i Lightroom 4, hvor jeg også beskar billedet til kvadratisk format. Dernæst indlæste jeg billedet i Photoshop CS5. Her oprettede jeg en kopi af baggrundslaget ved at højreklikke på baggrundslaget og vælge Duplicate Layer…

Herefter satte jeg det nye lags blandingstilstand til Overlay.

Fra menuen Filter -> Other valgte jeg High Pass… Jeg brugte en noget kraftig indstilling på godt 20 pixels. Indstillingen på 36,7 pixels tjener alene til at vise effekten. Du må prøve at bevæge skyderen lidt frem og tilbage, inden du finder den bedste indstilling.

Herefter mergede jeg lagene og vente tilbage til Lightroom 4 med det nye billede. Her kan du se forskel på billedet med og uden High Pass-filter.

Uden High Pass-filter

Med High Pass-filter

This entry was posted in Fototips, Mine billeder and tagged , , , , , .

2 Comments

  1. Tommi Hallum 14. juli 2012 at 11:00 #

    God instruktion 🙂
    Mener at du kunne opnå næsten samme resultat ved at benytte clarity fx +50-70 i Lightroom efter du har lavet din basic retouch. Det har jeg haft gode erfaringer med især på portræt, men tror også at de ville virke fint på andre motiver..

    • Ole Gyldenløve 14. juli 2012 at 12:55 #

      Tak for kommentaren, Tommi. Du har ret, at clarity i LR et langt stykke hen ad vejen er “godt nok”. I LR måtte jeg stoppe clarity ved 28 aht. resten af billedet. Som sagt: med high pass gik det som smurt. Men måske jeg kunne have nøjes med lokal clarity i LR? Det må prøves af 😉

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.